Poreklo

Ovaj veliki ovčarski pas, plemenit i elegantan, po nekima vodi poreklo od pastirskih pasa Centralne Evrope. Neki pak misle da je nastao ukrštanjem rasa lokalnih mastifa i “škotski jelenji hrt”, lovaca na jelene, koje su flamanski monasi doveli iz Engleske u XIII veku. Belgijski ovčar može da se vidi na gravurama tog doba, na dvoru burgonjskih i habsburških vojvoda.U početku, to je bio pravi radni pas i pastiri ni malo nisu bili zainteresovani za njega. 1885. počele su prve slekcije autohtonih ovčarskih pasa, kratke ili duge dlake i svih boja. 1891. osnovan je Klub Belgijskih Ovčara, a 1898. Belgijski Ovčar duge i crne dlake nazvan je grenendal, po nazivu dvorca njegovog glavnog uzgajivača. Prvi grenendal se oštenio 1879., ukrštanjem jednog pastirkog psa po imenu Pikar i jedne ženke dugačke dlake po imenu Mala. Mužjak koji je tako nastao, ukršten je potom sa sestrama i pretstavlja okosnicu čitave rase. U istom periodu, riđi Belgijski Ovčar, grube dlake nazvan je lakenoa, u čast kraljevskog dvorca Laeken. Kasnije, malinoa, nastao ukrštanjem ovčarskog psa grube i kratke dlake, selektovan je od starane uzgajivača oblasti Malines. Međutim, tek 1920. uzgoj Belgijskog Ovčara dobio pravi zamah, Tada je određen i standard. Selekcija Belgijskih Ovčara je izvedena u Francuskoj pre nekoliko decenija, i danas mogu da se nađu veoma lepi primerci.

Opšti izgled

Belgijski ovčar je pas potpuno uravnoteženog izgleda. Njegovo harmonično telo, objedinjuje eleganciju i čvrstinu. Glava, duguljasta, sa tamnim očima koje sjaje inteligencijom. Uši su trouglaste i prave, a usmeravaju ka napred na najmanju uzbunu. Leđa su širkoa i mišićava. Rebra nisu ni suviše zaobljena, ni suviše ravna. Noge su uspravne i čvrste ali ne i teške, što psu omogućava da hoda sa lakoćom i živahnošču i da kaska bez zamaranja. Rep je gust, spušten i povija se na nivou skočnog zgloba kada se životinja odmara. Razlike u rasi se ogledaju u različitoj dlaci. Grenedal ima crnu i dugu dlaku. Toleriše se samo malo bele boje na prsima (u obliku zvezde) i na prstima.Tervuren ima dugu i riđu dlaku prošaranu crnim. Glava je pak crna od njuške do čeonog useka (maska). Malinoa ima kratku dlaku, riđu prošaranu crnim, prednji deo glave je uglavnom pod crnom maskom. Rep, poput prosečne perjanice, a samo na stražnim bokovima ima dugu dlaku. Lakenoa ima grubu dalku riđe boje sa tragovima prošarane crne boje, naročito na njušci i na repu.

Karakter

Belgijski ovčar je veoma bistar, pošlusan i jako odlučan pas, sa veoma izraženim zaštitnickim i teritorijalnim instinktom. Potreban mu je vlasnik koji je iskusan i stabilan, ali nikako grub. Grubošću i batinama nećete ništa dobiti. Vlasnik mora biti siguran, i mora biti autoritet. Pravila moraju da postoje i da budu jasna, sta pas sme, a sta ne sme. Belgijanac se mora dobro obučiti i socijalizovati počevši od najranijeg doba. Sa socijalizacijom treba početi od rođenja. Ovo su odlični radni i takmičarski psi, takođe su odlični čuvari i policijski psi, za šta se najviše i koriste. Mogu biti odlični ljubimci, ako im se posveti dovoljno pažnje i ako im se obezbedi dovoljno mentalne i fizičke aktivnosti. Jako su oprezni i odani. Belgijanci su dobri sa decom ukoliko su dobro socijalizovani. Mnogo su vezani za svoju porodicu i moraju biti deo nje, nikako se ne mogu držati u boksu. Potreban im je vođa sa kojim ce se svakodnevno družiti i vežbati, bez toga će postati destruktivni i nemoguće ih je obuzdati. Prema strancima su rezervisani. Belgijski ovčar je jako temperamentan pas, često ga zovu “tornado”, visoke inteligencije, koji neverovatno brzo uči i shvata. Nikada ne miruju i uvek moraju imati neki posao, pogotovo radne linije. Ne slaže se najbolje sa ostalim životinjama, i potrebno ga je upoznati i nadzirati kada je sa njima. Mogu biti poprilično dominantni sa drugim psima i potreban im je vlasnik koji će znati to da suzbije i kontroliše. Ako su pravilno socijalizovani i odgajani sa ostalim životinjama, ne bi trebalo da bude problema. Mogu instiktivno pokazivati svoje ovčarske sposobnosti tako što će juriti, kružiti, i grickati ljude za pete, što im ne treba dopuštati. Ovo je jako zahtevan pas, i potreban mu je iskusan vlasnik koji će znati kako da se ophodi prema njemu u svim situacijama. Od vlasnika zavisi u velikoj meri kakav će pas biti.Pre kupovine ovakvog psa, obavezno se dobro informišite, i porazgovarajte sa ljudima koji imaju mnogo iskustva sa ovom rasom. Dobro obučen i socijalizovan beglijanac je jako impresivan, ali znajte da bi dobili takvog psa potrebno je mnogo iskustva i rada. Ovo nikako nije rasa za početnike.

Životni vek

Oko 12 godina.

Uslovi za život

Može živeti u stanu, ako mu se obezbedi dovoljno fizičke aktivnosti, mada će biti najsrećniji ako žive u kući sa dvorištem.

Zdravstveni problemi

Ovo je relativno zdrava rasa koja nema većih zdravstvenih problema. Skloni su alergijama kože, problemima sa očima, displaziji laktova i kukova. Može imati i problem sa karakterom, javlja se preterana stidljivost, i preterana agresivnost.